Akram Khan, coreògraf multicultural

Akram Khan

Akram Khan, Londres (2010).

Júlia Canals (Barcelona) -. Akram Khan és un dels coreògrafs i ballaríns britànics més reconeguts a escala internacional. La integració d’estils de ball d’arreu del món és el tret més característic de l’estil de Khan, descendent d’una família de Bangladesh.

Amb tan sols set anys d’edat, i sense haver acabat de perfilar bé les tècniques bengalís, comença a interessar-se professionalment per la dansa. És aleshores quan coneix i explorar a fons una disciplina de la dansa que marcarà tota la seva carrera: el Kathak, considerat un dels vuit balls clàssics hindús.

A partir del 1994 descobreix la bellesa de la dansa contemporània a la Universitat de Montfort. Allà s’interessa per les noves formes de moviment, la qual cosa l’impulsa a seguir explorant les dinàmiques de la dansa moderna. Dos anys després, acaba els seus estudis a la Nothern School of Contemporany Dance de Leeds, on treballa tècniques com la Graham, el Cunningham i l’Alexander, entre d’altres.

La seva primera creació en solitari és Loose in Flight (1995). Per primera vegada, Akram Khan trepitja l’escenari i hi deixa la seva petja d’identitat més característica: la multiculturalitat. Al profund coneixement del ballarí dels passos més tradicionals de la dansa primitiva s’hi suma el seu domini de les tècniques apreses a Leeds.

L’any 2000 funda la seva pròpia companyia de ball, batejada amb el seu nom. El projecte, però, neix un any enrere, a partir de la conversa que Akram Khan i l’ex ballarí Farooq Chaudhry varen mantenir l’any 1999, al foier del  Queen Elizabeth Hall de Londres. La fundanció de la seva pròpia companyia també marca l’inici de la seva carrera com a coreògraf d’èxit. Colabora amb artistes com Nitin Sawhney, amb qui creà Kassh (2002), nombrat el millor espectacle a França aquell mateix any;  amb Hanif Kureishi, dels que va resultar la peça de A God of small tales (2003); i amb Sidi Larbi Cherkaoui, entre d’altres,  amb qui produeix Zero degrees (2005).

El ballarí ha rebut nominacions en certàmens de dansa de tot el món, tant per les seves creacions com a coreògraf com per les seves interpretacions com a ballarí. En total, ha guanyat més de dinou premis i actualment és una de les apostes més segures dels escenaris europeus. L’any passat, va optar al Premit Butaca de Dansa per Torobaka, peça creada juntament amb Isaac Galván.

 Chotto Desh, el darrer espectacle que el ballarí va presentar al Mercat de les Flors, va tenir una gran acollida entre el públic català. D’inspiració llegendària i ambientació fantàstica, Chotto Desh recrea un món simbòlic on la natura, l’ésser humà i la música formen part d’una sola cosa. El fil conductor de la peça és un conte de l’escirptora índia Karthika Nair.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s